Betonblokken waterdicht maken

Betonblokken waterdicht maken

Betonblokken en sintelblokken zijn veel poreuzer en minder waterdicht als gegoten beton. De doordringbaarheid (permeabiliteit) van gegoten beton is 3.2 per 2,5 cm dikte. Een goede kwaliteit nieuw gegoten beton van 25 centimeter dikte heeft een doorlaatbaarheid van slechts 0.4.
Betonblokken waterdicht maken is dus altijd een goed idee!

Betonblokken en sintelblokken hebben grotere poriën en dunnere wanden bij een hole kernen. Materialen met een doorlaatbaarheid van 1 tot 10, worden geclassificeerd als “semi-doordringbaar”. Materialen met een doorlaatbaarheid >10 worden geclassificeerd als “doordringbaar”.

Betonblokken – semi doordringbaar

betonblokken waterdicht makenBetonnen blokken zijn semi doordringbaar. De water doorlaatbaarheid van betonblokken varieert sterk. Sommige testen laten een doordringbaarheid zien van 4.8 tot 2.4 als de blokken worden gevuld met water.

Sintelblokken – doordringbaar

holle betonblokken waterdicht makenSintelblokken (holle betonblokken) en splitfase blokken worden beschouwd als doordringbaar. Test tonen aan dat de doordringbaarheid altijd boven de 10 ligt. Het waterdicht maken van holle betonblokken is moeilijker dan betonblokken die niet hol zijn.

Betonblok funderingen geven een slechte barrière tegen water of waterdamp. Betonblokken gaan meestal lekken als de buitenkant of coating verslechtert. Een hoge wateropbouw in de holle betonnen blokken en hydrostatische druk, duwt het water door de dunne wanden van de lager gelegen betonblokken naar binnen. Na verloop van tijd loogt het water het beton en zal het beton hierdoor nog poreuzer worden.

Hoe betonblokken waterdicht maken?

Voorbeeld van een betonblokken fundering doe-het-zelf waterdicht maken oplossing. Als de betonblokken voortdurend nat of vochtig zijn, laat dan het water dat zich in de kernen heeft opgehoopt weglopen. Dit doe je door het boren van gaten in de bodem van de blokken, laat ze vervolgens een paar dagen drogen.

Betonblokken schoonmaken

Je zult vaak uitslag (witte mineralen) of schimmelgroei op vochtig beton zien. Verwijder lichte uitbloeiing met een staalborstel (of draad-tol). Zodra het beton schoon en droog is spuit je Hydrablock Pro – penetrerende beton sealer – in drie lagen achter elkaar met een half uur tussen de behandelingen op het beton.

Sintelblokken

Sintelblokken (cinderblocks) en zeer poreuze blokken en moeten vier keer behandeld worden. Hydrablock Pro dringt diep door in beton (tot 5 centimeter) en reageert met de alkali, zet uit en sluit de poriën van de betonblokken PERMANENT!

In tegenstelling tot de waterdichting met verven en coatings, kan Hydrablock Pro of Permacoat – beton impregneermiddel niet schilferen en niet uit de betonblokken worden geduwd door de hydrostatische druk van het water.

BELANGRIJK! – Pas een beton impregneermiddel niet toe op actief lekkende betonblokken of wanneer er een zware regenbui binnen een paar dagen wordt verwacht. Zware regenval kan het impregneermiddel uit de de poriën duwen voordat het de kans heeft gehad om te reageren met het beton.

Vermijd ook het gebruik van een betonblokken impregneermiddel op natte of van binnenuit met water verzadigde betonblokken. Omdat het water de sealer verdunt en voorkomt dat het kan reageren met het beton (laat de blokken eerst leeg lopen met huil gaten).

TIP – Zorg voor een goede ventilatie na het aanbrengen. Dit kan met behulp van een ventilator, ontvochtiger of verwarming. Doe dit met name in vochtige ruimtes, om zo het water uit de sealer te laten verdampen en deze kan reageren en uitharden.

Nadat het beton is gedroogd en het betonblokken impregneermiddel is uitgehard, vul je de gaten die gemaakt zijn om het water af te voeren met kit of een vulmiddel (bijvoorbeeld met een waterdicht cement impregneermiddel). De betonblokken zijn nu waterdicht.

Betonblokken preventief behandelen

Voorkomen is altijd beter dan genezen – het is veel makkelijker om betonblokken te verdichten voordat ze beginnen te lekken. Langdurige waterinsijpeling lost kalk en zouten op die je ziet als uitbloei (“wit poeder”). Dit vergroot de poriën in beton en versnelt de lekkage, waardoor het moeilijker wordt om af te dichten voordat de betonblokken uitgeloogd zijn.

Speciaal Betonblokken impregneermiddel [NIEUW]

Impervius heeft een beton sealer op de markt gebracht welke speciaal ontwikkeld is voor het impregneren van betonblokken. Het product is sterker dat de standaard beton sealers.
Bekijk Permacoat – betonblokken impregneermiddel in onze webshop >

Dit bericht is gepost in Beton. Bookmark de link.