Keldervloer waterdicht maken

Een betonnen keldervloer waterdicht maken is een klus die veel huiseigenaren verwaarlozen of overbodig achten. Dit is echt een grote vergissing. De keldervloer is het deel van de kelder waar water altijd terecht komt. Dit is precies de reden waarom de meeste bouwers drainage punten maken in de hoeken van de kelder.

De keldervloer waterdicht maken

De keldervloer is vaak doelwit van water wat door hydrostatische druk naar boven drukt. Maar de wanden zijn meestal de plaats waar het water de kelder in komt. Het blijft vervolgens op de keldervloer staan en tast het beton aan. In nieuwe woningbouw, wordt de buitenkant van kelderwanden bedekt met waterdichte verf en drainage geplaatst, maar in veel bestaande huizen is dit niet het geval. Een betonnen keldervloer waterdicht maken doe je makkelijk zelf door de volgende eenvoudige stappen te volgen.

1 – Voorbereiden van de keldervloer

keldervloer waterdicht maken schoonmakenVoorbereiding is cruciaal bij het waterdicht maken van betonnen keldervloeren. Veeg de vloer goed schoon, zodat er geen stof en andere verontreinigingen in en op de vloer achterblijft. Controleer de vloer op gaten en scheuren in het beton. Gebruik een staalborstel om de kieren en gaten schoon te maken en het losse beton en betonstof uit de scheuren te verwijderen.

2 – Repareren van de betonnen keldervloer

Om de keldervloer perfect waterdicht te maken moet het beton indien nodig gerepareerd worden. Breuken en scheuren zijn namelijk een toegangspunt voor water. De spleten en scheuren in het beton zijn vaak klein. Maak daarom de benodigde hoeveelheid beton aan. Volg hierbij altijd de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking. Het gebruik van veel beton is overbodig en een verspilling van tijd en geld.

Nu het beton gemengd is kan je het in een spuitzak stoppen om zo de gaten en scheuren gericht op te vullen. Wees niet te zuinig, bij het aanbrengen laat je het beton over de scheuren heen komen om het vervolgens met gebruik van een troffel te verdelen en glad te strijken.

Op deze manier vul je niet allen de gaten maar zorg je er ook voor dat het nieuwe beton verankerd wordt met de betonnen keldervloer. Nadat het beton is uitgehard kan je het met schuurpapier gelijk maken met de keldervloer.

3 – Hoeken van de keldervloer waterdicht maken

keldervloer waterdicht maken randen kinmaadDe randen van de muur staan op de keldervloer en dit is de plek waar de lekkage meestal begint. Deze rand met de muur is de kimnaad. Neem altijd preventieve maatregelen om te zorgen dat hier geen lekkage ontstaat. Zet daarom met de spuitzak een betonnen rand in de hoek met de vloer. Nadat het beton is uitgehard, tape je de naden af met siliconen tape en bestrijk de hoek met beton zodat er een kleine opstaande hoek aangebracht is.

4 – Het aanbrengen van de betonnen keldervloer sealer

Het laatste deel van de keldervloer waterdicht maken is het aanbrengen van een beton sealer. Gebruik hiervoor het milieuvriendelijke beton impregneermiddel – Hydrablock Pro, dit dringt namelijk diep in de poriën door en zorgt voor een waterdicht membraan, dat het beton van binnenuit verzegelt.

Schud Hydrablock goed voor gebruik en schenk het in een verfbak of lage drukspuit. Hydrablock breng je eenvoudig aan met een verfroller, kwast of een huis-tuin-en-keuken lage drukspuit. Zorg dat er nat op nat aangebracht wordt zodat er geen stukken overgeslagen worden.

Hydrablock Pro - sealer beton waterdicht makenDe nu waterdichte keldervloer kan weer in gebruik genomen worden zodra de vloer handdroog is. Het totale uithardingsproces van Hydrablock Pro beton sealer is ongeveer 30 dagen.

Hydrablock Pro, keldervloer impregneermiddel

Hydrablock Pro is een product van Greenseal Solutions en verkrijgbaar in onze webshop!
Bekijk Hydrablock Pro →

Dit bericht is gepost in Beton. Bookmark de link.